Kategorier
Allmänt

Muntlig berättartradition – strömmande ljudbok i lurarna

Jag har alltid sett den fysiska boken som nummer ett bland format att läsa på, men saker och ting förändras och så även jag och mina preferenser. Även om ljudboken nu har funnits sedan kassettbandspelaren så är det kanske först nu som det har slagit igenom på riktigt. I alla fall hos mig.

Den muntliga berättartraditionen är riktigt gammal i gemet och historier som Illiaden och Odysséen har uppstått genom att från mun till mun berätta vidare på en historia. Sådan var informationsspridningen i det skriftlösa samhället. Skrift ersatte delvis den muntliga traditionen men hos vissa genrer har den överlevt. Till exempel spökhistorier, roliga historier och folklore.

Med en strömmande ljudbok i lurarna går jag mina promenader, en CD-bok i bilen gör att vägen hem inte känns så lång och att jobbtankar lämnas kvar på jobbet, E-boken lånas på surfplattan och får följa med i resväskan på solsemestern, pocketboken slinker med eftersom den är mer svettålig.

På biblioteken i Halmstad har vi både Mediejukeboxen och e-ljudboken som alternativ. För att lyssna i din mobiltelefon krävs internetuppkoppling. Men från Mediejukeboxen som finns inne på Stadsbiblioteket kan du föra över ljudboken direkt till ett USB.

Att lyssna på ljudbok kan vara som att hamna i hypnos, extremt avkopplande och avstressande. Vissa väljer dock det motsatt och ser det som ett sätt att göra flera saker samtidigt. Laga mat, stryka kläder eller tvätta bilen samtidigt som du lyssnar på bok. Prova lyssna tillsammans med andra och jag lovar er en mysig stund tillsammans!

Jessica

Lyssningstips:

Hungerspelen – Susanne Collins

Kejsarn av Portugallien – Selma Lagerlöf

Brinnande livet – Alice Munro

Arseniktornet – Anne B. Ragde

Hyresgästerna – Sarah Waters

80 grader från varmvattnet – Karin Alfredsson

Stenhjärtat – Katarina Wennstam

brinnande livetstenhjärtatarseniktornet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s