Kategorier
Romaner Vi på bibblan läser

Varför läser just jag?

Varför läser vi? Hur blir man en läsare?
Vad är det som gör att vissa läser och andra inte? Varför läser just jag? Ju mer jag tänker på det undrar jag varför inte alla kallar sig själva för läsare? Det känns ju som att det är oundvikligt att bli en sådan!

När jag var liten var den bästa stunden på dagen när mina föräldrar högläste för mig och min bror innan vi skulle sova på kvällen. Mamma läste ofta kapitelböcker, roliga och spännande sådana som vi fördjupade oss i under flera veckor. Jag kommer särskilt ihåg böckerna om Tuva-Lisa av Sune- och Bert-författarna Sören Olsson och Anders Jacobsson. Så pinsamma och så roliga! Pappa läste oftare bilderböcker och broderade ut berättelsen med sina egna sidoberättelser, läste med olika röster för de olika karaktärerna och dramatiserade. Alfons Åberg var en favorit både hos mig och min pappa. Det där med att läsa högt tror jag har en stor påverkan på lusten till läsning. Det blir en social och mysig stund kring en gemensam berättelse.

Bibliotek har självklart alltid varit min källa till inspiration till läsning. Jag har alltid tyckt om att botanisera bland hyllorna på mitt lokala bibliotek. Tillgången till böcker är definitivt en anledning till att läsandet kunde fortlöpa. Aldrig att mitt nattduksbord var tomt böcker under min uppväxt. Lärare, bibliotekarier och föräldrar är alla inblandade i varför jag blev en läsare.
Vindens skugga 80 grader från Kafka på stranden

 

 

 

 

 

Läsning är idag en självklar del av mitt liv. Jag läser för att få underhållning, för att stressa ner, för att hänga med i samhället, för att diskutera böcker med mina nära och kära, för att lära mig något nytt…ja jag kan fortsätta i all evighet. Jag älskar böcker som utspelar sig i andra delar av världen, några av dessa favoriter är Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafon (Barcelona), Kafka på stranden av Haruki Murakami (Japan), 80 grader från varmvattnet av Karin Alfredsson (Zambia).

Ungdomsböcker och böcker med inslag av magi (magisk realism) är de typer av böcker som jag läser allra mest. Några riktigt bra ungdomsböcker är Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt och Jag ger dig solen av Jandy Nelson. Oceanen vid vägens slut av Neil Gaiman och Flickan med glasfötter av Ali Shaw är två pärlor med mycket magisk realism.

Favoritförfattare: Tove Jansson, Moa Martinson, Edith Södergran, Elin Boardy, John Green, Haruki Murakami och Jonathan Safran Foer.

Jessica

PS
Klicka på titlarna för att se om Jessicas favoriter finns på ditt bibliotek!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s