Kategorier
Romaner Vi på bibblan läser

Vill du dricka lite ljus och äta en bit sol?

Det förlovade landet av Grace McCleen

det förlovade landetDen här boken innehåller en portion udda, avvikande, bedårande, omtumlande, overklig, galen och magisk verklighet.
Judith lever tillsammans med sin pappa som är trogen medlem i en domedagssekt. Böner och bibelläsning sker i hemmet och under församlingsmöten, men det är inte alltid lätt för Judith att tolka innebörden. Hon fylls både av tro och tvivel. Det leder till att hon skapar en miniatyrvärld, hennes eget förlovade land som hon skapar med bortkastade saker upphittade överallt -kapsyler, kolapapper, piprensare mm. Detta förlovade, magiska land kommer sakta och säkert skapa mirakel och visa en ny väg i Judiths liv.

”Underverk behöver inte vara stora och de kan inträffa på de mest osannolika ställen. Ibland är de så små att folk inte ser dem. Jag tror att underverk är blyga ibland. De nuddar vid ens ärm, de slår sig ner på ens ögonfransar och väntar på att man ska lägga märke till dem. Sedan smälter de.”’

Författaren ger en klar inblick i ett utsatt barns tankevärld. Judith längtar att återförsonas med sin döda mamma och förstår att allt inte är som det ska, hennes pappa tynar bort i en depression och hon försöker på alla sätt underlätta och stötta honom. Samtidigt som hon själv dagligen blir utsatt för trakasserier, bara för att hon är Judith.
”Det förlovade landet” är nästan glödande, från första sidan strålar värme och jag vill ha en roll i boken, hålla Judiths hand tryggt på väg till skolan, lyssna på hennes tankar och befria henne från plågoandar – både de verkliga och de i hennes inre värld.  Låter detta som en tragisk bok? Tvärtom -vill du dricka lite ljus och äta en bit sol? Vill du smaka på surrealistiska tankebananor? Då är detta boken för dej!

/Susanne
Finns boken på ditt bibliotek?
Det förlovade landet Grace McCleen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s