Kategorier
Anna R Böcker Poeter

Kulturtant goes bananas!

Kulturtant goes bananas!!
InventeringJag har läst romanen ”Inventering” av Erlend Loe som handlar om poeten Nina Faber som sedan 1970-talet i sitt författarskap ansetts mycket talangfull, men alltjämt i sitt skrivande varit före sin tid, blivit missförstådd och setts som en relativt smal författare. När Nina efter flera år utomlands skrivit en ny diktsamling kallad ”Bosporen”, så står hon spänd inför hur hennes återkomst i den litterära världen ska tas emot. När dagen D infinner sig så visar det sig att en stor bokhandel ställt in hennes författarbesök, pga en hastigt påkommen inventering, och att litteraturkritiker efter litteraturkritiker sågat hennes bok. Detta får Nina att vilja ställa saker till rätta!

När jag läser den här boken så går tankarna hela tiden till Lena Anderssons huvudperson i romanerna ”Egenmäktigt förfarande” och efterföljande ”Utan personligt ansvar”- poeten och essäisten Ester Nilsson. Både Nina och Ester är intelligenta, kreativa och bildade kvinnor, som båda till synes sobert, sansat och rationellt iakttar och analyserar det som sker runt omkring dem, men som samtidigt helt och hållet ger sig hän, bryter mot sociala normer, tabun och blottar sig själva till den milda grad att de stundtals helt tappar masken, förnedrar och nästintill förgör sig själva. Ester gör detta emotionellt, medan Nina gör detta fullt utåtagerande. Jag frågar mig härmed – är detta en ny trend? Kulturtanter som går bananas?

”Inventering” är en kort snabbläst och smårolig roman med ett lekfullt språk (tänker bland annat på alla sätt som medietypen fysisk bok kan användas, förutom att just läsas och att storleken har betydelse), men med en oroväckande Thelma och Louise-varning i slutet.

/ Anna R

Finns böckerna på ditt bibliotek?

Inventering

Egenmäktigt förfarande

Utan personligt ansvar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s