Kategorier
Historiska romaner

De andras hus

Ibland snavar man över en bok som man aldrig hört talas, om börjar läsa och fastnar direkt. Så var det med den här boken ”De andras hus” av Rhidian Brook en roman inspirerad av författarens egen familjehistoria. Jag förflyttades snabbt tillbaka i tiden  till Hamburg och det mörker som rådde i efterkrigstidens Tyskland.

De andras hus Året är 1946 och Hamburg ligger i ruiner. Det råder brist på det mesta. Smutsiga och utsatta barn vandrar omkring på gatorna, trasiga människor försöker leva i sönderbombade hus,  hitta mat för dagen, överleva.  Överste Morgan befinner sig i Hamburg för att övervaka återuppbyggandet av staden och det tyska folkets återanpassning. När vi möter honom i början av boken väntar han otåligt på sin fru och enda överlevande son, ett möte som inte blir som någon av dem förväntat sig, kriget har förändrat dem alla. Familjen flyttar in i en av de för brittiska armen rekvirerade ståtliga villorna vid floden Elbe. Här bor redan änklingen Herr Lubert med sin traumatiserade tonårsdotter. Officer Morgan kan inte köra ut den tyske mannen utan bestämmer att familjerna ska bo i huset tillsammans. De forna fienderna befinner sig nu under samma tak. De lär motvilligt känna varandra vilket får konsekvenser. En bok om att bygga upp en stad, förtroenden och liv igen. Människans styrka och svaghet, förmågan att kunna överse med andras missgärningar och vad våld och utsatthet kan driva oss att göra.

Annika

Andra romaner om efterkrigstidens Tyskland:

Timme noll av Lotta Lundberg

Flickan i Berlin av Heide Krönlein

Rehagen av  Waltraut Pettersson

Ängelns tystnad av Heinrich Böll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s