Kategorier
Varför läser vi?

Varför läser vi? Hur blir man en läsare?

Är det en särskild bok man läste som ung som gjorde starkt intryck? Var det en roligt eller väldigt spännande bok? Några rader av en text med särskilt hög densitet, bärkraft eller skönhet? En var det en person som visade vägen? En kompis, förälder, lärare…
Här på Hela Halmstad-läser ställer vi frågan till personalen, men vi är också väldigt intresserade av andras berättelser och vittnesmål! Mejla till: bibliotek@halmstad.se, ärende: Därför läser jag
Under våren och sommaren kommer vi att publicera svaren här på bloggen.
Först ut bland personalen är Elisabeth:
En av de böcker som definitivt hade avgörande betydelse för mig var Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen. Det är en diktsamling som, lite schematiskt uttryckt, kan sägas skildra en alkoholisthustrus vedermödor, konstnärskap och den (o-)möjliga kärleken. Nu i efterhand undrar jag lite stilla hur detta kunde bli så viktigt för mig, jag var 15 år och hade begränsade erfarenheter av det mesta ovan.
Men det fanns/finns en skenbar enkelhet och stark udd i dessa dikter och jag tror att det spelade roll. Som i denna korta dikt:
Behåll dina rosor
duka av bordet istället
Behåll dina rosor
ljug lite mindre istället
Behåll dina rosor
hör vad jag säger istället
älska mig mindre
tro på mig mer
Behåll dina rosor
Märta Tikkanen
En av de många saker som är bra med att vara ung är att man har större chans att få svar om man skriver beundrarbrev till en författare (eller annan artist, idol etc.) Märta Tikkanen svarade vänligt och utförligt på mitt brev, sedan växlade vi ytterligare några. Länge läste jag trofast allt hon skrev men inget gick upp mot Århundradets kärlekssaga. Och jag gick vidare mot nya läsfröjder som Sonja Åkesson och Kristina Lugn och en hel massa annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s