Kategorier
Historiska romaner Romaner Vi på bibblan läser

Vi på bibblan läser

9197910058[1]Hana och Joza heter en mycket läsvärd liten bok av den tjeckiska författarinnan Kveta Legatova, pseudonym för Vera Hofmanova. Boken kom ut 2002 då författarinnan var över 80 år, då det var först efter kommunismens fall, som hon började skriva. Trakten vid den slovakiska gränsen, där hon arbetade som byskollärare, har inspirerat henne till de suggestiva och vackra naturbeskrivningarna.
Boken skildrar uppbrott och anpassning till nya människor, miljöer och levnadsvillkor och här finns en stark kärleksberättelse. Tiden är andra världskriget och den kvinnliga läkaren Eliska tvingas, hals över huvud, fly undan Gestapo, följa med en patient som hon vårdat frisk, byta dentitet och gifta sig med honom. De båda kommer att bo i Jozas hemby i bergen där Hana, som hon nu heter, får ompröva sina värderingar och upptäcka en annorlunda tillvaro. Allt berättat så enkelt och med ett poetiskt språk.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s