Kategorier
Allmänt

Vi på bibblan läser i sommar:

New Delhi – Borås : den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till kärleken i Sverige av Per J Andersson
Spännande boktips från en kollega: New Delhi- Borås
Jag har precis läst färdigt en otroligt fascinerande berättelse! Den handlar om den kastlösa indiern Pikej (hans initialer PK utttalat på engelska) som tar profetian som ställs vid hans födelse på största allvar – han ska gifta sig med en kvinna från ett annat land, född i oxens tecken, hon ska vara musikalisk och äga djungel! Man får följa Pikejs liv, från att han föds och upplever en lycklig om än fattig barndom, till att han växer upp och tvingas uppleva orättvisorna och hierarkin i kastsystemet, ett system som enlig lag är förbjudet men som är så djupt rotat i människornas medvetande. På sin sida har sin talang att rita och måla, och den hjälper honom till huvudstaden där han via ett stipendium kan studera på en konstskola. Men livet är hårt och kantas av hemlöshet, svält och tvivel.
Men en dag står hon där – Lotta från Borås, Sverige, som kan spela instrument och vars pappa äger skog. Kärleken är plötslig och total, men Lotta är bara på semester och tvingas så småningom resa hem. Slutligen köper han då en cykel för pengar han tjänar på att måla av folk på stan, och på den tar han sej hela vägen från Indien till Sverige! Han möter många olika personer, allt från presidenter och astronauter till helt ”vanliga” människor som alla hjälper honom framåt i livet på olika sätt.
Boken var intressant på många olika plan: dels är den ett rent äventyr men man får även läsa om Indiens historia och kultur, för att inte tala om alla länder och städer han cyklar igenom på sin väg till Sverige. Allt detta inlindat i en härlig 70-talsanda där hippierörelsen är enorm! För egen del gjorde det inte berättelsen sämre att den delvis utspelar sig i Borås, min hemstad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s