Kategorier
Allmänt

Vi på bibblan läser:

En man som heter Ove av Fredrik Backman En man som heter Ove
En bok som vi internt kallar ”årets Hundraåring”, dvs en rolig bok som väldigt många frågar efter! Här finns dock inslag av vemod och en kollega bekänner att tårarna rann några gånger. Men dessemellan en jätterolig bok om en misantrop som mot sin vilja dras med i livet mycket tack vare en grannfamilj med flera barn. Väldigt rolig inledning när Ove ska köpa en ”data” och det uppstår begreppsförvirring!

Legender av Torgny Lindgren
När någon vill läsa något roligt kan man nästan alltid peta in en Torgny Lindgren i bokhögen!
En favoritnovell är den om småbonden Otto som för att utvidga sina marker varje natt flyttar rågångsstenarna litegrann. Till slut anar grannarna oråd och kallar in en lantmätare. För att förhala mätandet bjuder Otto honom på gröt. Lantmätaren äter noggrant gröten i fyrkant, putsar med skeden och gör hörnen räta! ”Du äter i fyrkant, sade Otto. Det har jag aldrig sett förr. Om man på en enda punkt släpper in oordningen i sitt liv, sade lantmätaren, då är man förlorad.”

Wallace StevensWallace Stevens
Några av oss har snöat in på den amerikanske modernist-poeten.  Vi läser en dikt som så fint knyter an till en novell av Torgny Lindgren (om lantmätaren som åt gröten i fyrkant!)
Think, in square rooms,
Looking at the floor,
Looking at the ceiling.
They confine themselves
To right-angled triangles.
If they tried rhomboids,
Cones, waving lines, ellipses —
As, for example, the ellipse of the half-moon —
Rationalists would wear sombreros.

Vi far lätt iväg med litterära associationer och nu kommer någon att tänka på Claes Hylingers bok Nya dagar och nätter, där finns en text om Mark Spitzs mustasch. Spitz var en extremt framgångsrik simmare, 7 guldmedaljer vid OS i München 1972. Hela hans liv, alla timmar alla dagar året om kretsade kring simning. På frågan varför han behöll sin buskiga mustasch (-den borde sinka dig flera tusendelar) svarade han ungefär: För att inte bli tokig. Det finns ett annat liv utanför bassängen.

Tiden av Paul Harding918604821X
En kollega har nosat fram en liten godbit som ingen av oss känner till. Paul Harding fick Pulitzerpriset 2010 för denna roman. En tunn bok som börjar med att en man ligger och dör. En stillsam fin och mycket välformulerad roman, med humor!

Bekännelse: Det finns (fanns) en bland oss som varken läst eller sett Ett dockhem av Henrik Ibsen. Nu är detta åtgärdat! Han fann en förvånansvärt modern skildring av en kvinna som lämnar sitt instängda liv. Hon lämnar inte bara mannen utan även barnen.
Dörren står ännu öppen efter Nora och hennes efterföljare i senare tiders litteratur.

Vitlöksballaderna Mo Yan Vitlöksballaderna
Förra årets nobelpristagare tillhör inte dem vi läser och diskuterar mest. Men nu har någon tagit itu med Vitlöksballaderna. En sinnlig bok med dofter, kroppsliga utsöndringar, död, självmord, löss och äckel. Men också vackert om kärleken och familjens betydelse.

Kina med tio ord Yu Hua
Utvecklingen som tog 100 år på sig i Europa raskas över på 40 år i Kina. Här finns en kortfattad mycket stringent bok för alla som vill veta mer om det stora landet i öster från Mao till idag. Boken tar avstamp i tio begrepp tex: folket, ledaren etc

Medan vi är i Asien passar vi på att tipsa om två böcker om Nordkorea
Barbara Demick: Inget att avundas: vardagsliv i Nordkorea
Magnus Bärtås: Alla monster måste dö

Det går bara inte av Camilla Jönsson
Ungdomsroman av CJ, (som ibland verkar som läse- och skrivarcirkelledare på Stadsbiblioteket). Bokens tema är centrala tankar i unga människors liv: kärlek och vänskap. Det som bara inte går enligt bokens titel är att ha två killar samtidigt. Emelie tvekar mellan den trygga relationen till Viktor och Sandor som hon träffar på en fest. Sandor som är allt hon kunnat önska sig, drömkillen.

En kärlekshandling av Jeffrey EugenidesEn kärlekshandling
Härligt förtätad bok som ska läsas långsamt. Ett triangeldrama i intellektuell miljö. Man läser och njuter och får sig rejäla doser av litteraturvetenskap, semiotik och bipolaritet.

Innan vi avslutar boksamtalet måste vi läsa något mer av Wallace Stevens, ur hans svit Tretton sätt att betrakta en koltrast:

Jag känner ädla tonfall
och klara, bjudande rytmer;
men jag vet även,
att koltrasten är inbegripen
i allt det jag vet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s