Kategorier
Läslysten

Läslysten 9 april

En liten tapper skara samlades för att utbyta bokupplevelser medan teet svalnade i kopparna.
PepparkakshusetCarin Gerhardsen skriver spännande och otäcka böcker, ofta om barn som far illa. Bl. a. Pepparkakshuset och Mamma, pappa, barn. De är läsvärda och gör starkt intryck.
En ny författare är amerikanen John Verdon, som har skrivit den kluriga thrillern Tänk på ett tal. Den har en pensionerad kriminalkommissarie i huvudrollen som åtar sig att hjälpa en gammal skolkamrat som fått några märkliga hotbrev. Det utvecklar sig till en katt- och råttalek mellan en seriemördare och polisen. Väldigt spännande och med bra beskrivna huvudpersoner.

David Foenkinos har både skrivit boken och regisserat filmen Nathalie – en delikat Nathaliehistoria. Den är skriven på ett lite lustigt sätt med insprängda trivia, dvs onödigt vetande, som bryter upp och lättar upp historien. Det handlar om en djup sorg efter en älskad makes död och vägen tillbaka till en ny kärlek, men en alldeles oförutsägbar sådan. Dessutom är det roligt att se hur en fransk författare ser på en svensk man, vilket den manliga huvudpersonen är.

Gå din väg men stannaJohanna Nilsson ska besöka stadsbiblioteket och vi pratade om hennes bok Gå din väg men stanna. Den är mörk på utsidan och mörk på insidan, det handlar om ätstörningar och panikångest. Och om kärlek. Fascinerande och lärorik. Hon kommer med en ny bok nu, Jag är den som skall komma, men den hade ingen hunnit läsa än.

Belinda Bauer deckartrilogi om den lilla byn Shipcott nära Wales rekommenderas dem som vill ha vardagsrealistisk spänning med driv i handlingen. Mörk jord, Skuggsida, Ni älskar dem inte – har alla teman med barn som behandlas illa och vilka följder det kan föra med sig i framtiden.

AgaatMarlene van Niekerks stora verk Agaat är verkligen läsvärd. Man får veta mycket om apartheidtiden i Sydafrika samtidigt som man engagerar sig i huvudpersonernas relationer med hatkärlek mellan den vita farmägaren och hennes svarta hushållerska. Sara Beischers Jag ska egentligen inte jobba här, är också en lärorik historia, inte minst för många unga som inte vet hur arbetslivet fungerar. För det är en modern arbetarskildring samtidigt som det är en utvecklingshistoria om en ung kvinna som lever i en drömvärld men vaknar upp till verkligheten då hon får arbete på ett äldreboende.
Drömhjärta av Cecilia Samartin handlar om kubaner som flyr till USA.
Tamara McKinley har skrivit flera romaner som utspelar sig i Australien, bl.a. Gryningstimmen.
Så pratade vi om Ngozi Chimamanda Adichies En halv gul sol om Nigerias och Biafras historia och David Benioffs Tjuvarnas stad om Leningrads belägring.
Drömhjärta          Gryningstimmen          En halv gul sol           Tjuvarnas stad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s