Kategorier
Läslysten

Läslysten 14 mars

Ingen idé att klaga över denna långa kalla vår, bättre att pälsa på sig och uppsöka nya och gamla läsvänner! Den 14 mars samlades vi runt tekanna och croissanter. Denna gång kom samtalet att handla om allt från bra spänningslitteratur, biografier till en stillsam danska med märkligt driv.  Vi fick höra ett fint litet stycke om lycka som en läsare fastnat för mitt i Lisa Marklunds bok Sprängaren!

Jan Guillou skriver om sitt författarskap i boken Ordets makt och vanmakt. Mycket om kända politiker, tex Palme och Erlander och förstås om IB-affären på 70-talet. Lättläst och intressant om skrivande och journalistik.

Detta borde skrivas i presens av Helle Helle är den senaste boken av denna danska författare. Den är en lågmäld berättelse, skenbart enkel men med mycket dramatik mellan raderna. Det finns fler böcker av Helle, en författare som rekommenderas varmt!
Andra danska författare som några hade läst nämndes: Hanne Vibeke Holst och Jussi Adler Olsen som skriver deckarna om polisen Carl Mörck.

En deckarförfattare som är mångas favorit är Camilla Läckberg. Hennes senaste heter Änglamakerskan, lättläst och med bra handling liksom deckarna av John Grisham.

Vi kom över havet heter en ny bok av en amerikansk författare, Julie Otsuka. Via en äktenskapsförmedling reser en grupp japanska kvinnor till USA för att gifta sig med japanska män. De kallades postorderbrudar och deras förhoppningar om ett bättre liv kom för flera av dem på skam. En annorlunda bok om ett kollektiv kvinnor i andra världskrigets skugga. Ovanligt stilgrepp, skriven i vi-form.

Erik Wijk, Göteborgskravallerna och processerna, mycket spännande bok om det som många kallar en rättsskandal.

Den osynliga bron av Julie Orringer, en mycket välskriven och gripande historisk roman eller om man så vill en kärleksroman förlagd till tiden för andra världskriget. En bok man inte kan lägga ifrån sig!resan till ribston

Resan till Ribston av Christel Kvant, en bok med vacker framsida med ett blommande Ribston-äppelträd. Småtrevlig vardagsberättelse med viss dramatik, lite heminredning, lite trädgård och en kvinna mitt i livet. Förändringar och livskriser som utvecklar och förbättrar.

Liza Marklunds debutroman Sprängaren utkom 1998. I den finns ett stycke om lycka, som bryter mot spänningsintrigen, en lite ovanlig reflektion av huvudpersonen Annika Bengtsson. Flera böcker i denna serie är filmade.

Många frågar efter självupplevda böcker och ett par tips är Det ska bli ett sant nöje att döda dig av Magdalena Graaf samt Gömda och Asyl av Liza Marklund. Att skriva om ett jobbigt liv kan vara en form av bearbetning och ett sätt att hjälpa andra i samma situation.

I boken Ypsilon av P C Jersild, som kom förra året återkommer flera av karaktärerna i författarens tidigare böcker.

En bok av Muriel Spark som kommit i nyutgåva är Miss Jean Brodies bästa år. Den urspelar sig på 30-talet och handlar om en lärarinna på en flickskola i Edinburgh. Hon blir en udda figur på skolan med egen agenda, undervisar hellre om konst, språk och livsvisdom än matematik. Hamnar så klart i konflikt med övriga lärare. En vass och humoristisk bok om att ta tillvara på sina bästa år.

Osäkra väderprognoser framöver, men ett som är säkert är:
Nästa träff för läslystna blir det den 9 april 18.30 på Stadsbiblioteket, anmälan via tel 13 71 81 eller mejl biblioteket@halmstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s