Kategorier
Allmänt Vi på bibblan läser

Vi på bibblan läser

Bodil Malmsten- Det är fortfarande ingen ordning på mina papper
En av oss tillber Bodil Malmsten och är i återkommande perioder helt fast i hennes böcker. Just nu ett skov och kollegan bara måste läsa högt ur Det är fortfarande ingen ordning…
Rappt och roligt skrivet om stress, många ler och nickar instämmande.
Sedan vidtar en intressant diskussion som handlar om gränsen mellan böckernas jag-person och författaren. Bodil Malmsten skyr sådan sammanblandning och blir upprörd när det sker. En morgontrött kollega ogillar BM och tycker 1. Vad har hon att stressa upp sig för. 2. Hon får väl skylla sig själv och man blandar ihop henne med romanfigurerna. Hon väljer ju själv att skriva så likt det som alla vet om hennes liv, flytten till och från Frankrike etc.

Det är fortfarande

Rosa Liksom Kupé nr 6
Några har läst och tycker om boken, till det yttre en skildring av en resa på transsibiriska järnvägen. Huvudpersonerna en ung kvinna som åkt ifrån sin kärlek och en äldre man, råbarkad och grov i mun. Kan också läsas som en nn över Ryssland, det gamla och det nya.
En av oss hakade upp sig på det ivriga användandet av adjektiv, ”varje mening tryfferas med beskrivning på beskrivning så att det blir tröttsamt att läsa.” Hon blev så störd på det att boken inte lästes till slut.

Kupé nr 6
Detta i sin tur gav upphov till en diskussion om den goda berättelsen kontra vikten av ett välskrivet litterärt språk. Flera fäster mest intresse vid storyn medan andra kan fördra en ointressant handling bara språket är fängslande och välarbetat!

Hjalmar Söderberg Doktor Glas
En klassisk roman av en författare som sannerligen visste att sammanfoga en fängslande historia med ett njutbart, litterärt språk. En bok att återvända till, att ge bort i present till ungdomar. En bok att läsa om och diskutera i läsecirklar.

soderberg_doktorglas.ai

Monika Fagerholm Lola uppochner
En ny roman att stoppa i händerna och under ögonen på alla som uppskattade Den amerikanska flickan och Glitterscenen. Två grupperingar visar sig genast: för och emot MF. En förespråkare antyder: Ja, hon är ju ganska svår… En motståndare går då genast i försvar: jag läser minsann svåra böcker det är inte det som är problemet.Nåväl Lola handlar om ett mord i en liten ort, Flatnäs. Brottet är centralt men ändå inte. Människorna är det intressant och inte minst sättet Fagerholm nystar fram historien på.
Lola upp och ner

Muriel Sparks Miss Brodies bästa år
En av Modernista återutgiven godbit, skrevs 1961 översattes 1963. Miljön är en skola i Edingburgh under mellankrigstiden. Miss Brodie är en mycket okonventionell lärarinna. Hon lägger fokus på skönhetskunskap och humaniora (i den ordningen) och eleverna lär sig varken Finlands huvudstad eller att lösa de enklaste ekvationer. Dessutom har Miss B amorösa förbindelser med de båda manliga lärarna. Hon väljer ut några flickor till en inre cirkel; det är ur denna krets någon ska komma att förråda henne.
9186021427

Merethe Lindström Dagar i tystnadens historia
– Det var jag som släppte in honom.
En intresseväckande inledning på en roman, eller hur? Löftesrikt och lite olycksbådande. En vemodig, sorglig och mycket vacker roman som belönades med Nordiska rådets litteraturpris 2012.

9185849898

Nu kommer våren så stilla och fint och snart kanske man kan sitta ute med kaffekopp och bok. Välkommen att ventilera dina läsupplevelser på Stadsbiblioteket den 14 mars 18.30 då är det nämligen dags för nästa träff för Läslystna!  Anmäl dig via telefon 035-137181 eller mejl: biblioteket@halmstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s