Kategorier
Läslysten

Läslysten 11 februari

Det var många som kom på årets första Läslystenträff på biblioteket. Så roligt att träffa er och ta del av era läsupplevelser! De flesta kom för första gången och vi ser fram emot att träffas nästa gång igen, den 14 mars.
Vi samtalade om självbiografier, tjocka böcker, historiska böcker, roliga böcker. En stund ägnade vi åt koncentrationen vid läsningen. Vid vissa tillfällen kan den utebli och vad gör man då? Några tips var att läsa lättlästa böcker, att välja en plats där man inte blir distraherad, att ha god tid på sig, att både lyssna på och läsa samma bok.

Vi lyssnande på ett stycke ur en självbiografisk bok som heter Livet om och av Keith Richards. En bra bok om en rockmusiker och gitarrist vars privatliv berör läsaren mycket.
Grabben i kuvösen bredvid av Jonas Helgesson beskriver en CP-skadad ung mans erfarenheter av omgivningens sätt att ”veta bäst”. Jonas har alltid själv fått tänja gränser och prova på och på så sätt träna sin förmåga. Han är också en mycket duktig föreläsare.
Blondie av Birgitta Andersson är en självbiografisk roman om att göra rätt val i livet trots problem och svårigheter.

En tjock och bra bok är Dinas bok av Herbjörg Wassmo. Om naturens kraft och utlämnade människor. Fina kvinnoporträtt och naturskildringar. Fortsättes av Lyckans son och Karnas arv.
En tjock, 900 sidor, historisk bok, som vi tagit upp tidigare, är Giganternas fall av Ken Follett. Berättar om fyra familjer i fyra länder under början av 1900-talet. Om arbetsliv, samhälle och förstås världskrigens påverkan. Förra året kom uppföljaren Världens vinter.
Om början av 1900-talet handlar också Jan Guillous bok Brobyggarna och förtsättningen Dandy. Tre bröder växer upp i Norge under fattiga villkor men får möjlighet att utbildas till diplomingenjörer i Dresden med villkor att återvända för att bygga Bergenbanan. Men det blir inte alltid som planerat och Guillou berättar levande och intresseväckande deras olika öden.
Henning Mankells Minnet av en smutsig ängel gillar vi, välskriven och bra tidsdokument om en stark kvinna som lämnar Sverige för att emigrera till Australien. Men hon hamnar i Afrika där hon övertar en bordell med färgade kvinnor. Om att göra aktiva val i livet och tro på sig själv.

Några roliga böcker hade vi läst bl a Drottningen vänder blad av Alan Bennett. Berättar om en udda människas väg från icke-läsare till en hängiven läsare. Denna person är nuvarande drottning Elisabeth II och författaren verkar var väl insatt i förhållandena i Buckingham Palace. Tunn, humorbok.
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson har lästs och uppskattats av många och snart kommer den som film med Robert Gustavsson. När Allan ska firas på sin högtidsdag smiter han iväg, tar tåget och träffar en rad spektakulära personer med pengar och knarkliga inblandat i handlingen.
En annan rolig bok som många läser är En man som heter Ove av Fredrik Backman. Den handlar om en medelålders man som mist både hustru och arbetet och tron på mänskligheten. Då flyttar det in en barnfamilj i grannhuset som inte lämnar Ove ifred.

En allvarsam bok med verklighetsbakgrund i Palestina – Israel-konflikten är Morgon i Jenin av Susan Abulhawa. En stark, engagerande och sorglig bok om tre generationer palestinier, flykt, skräck, krig, en försvunnen baby, med tiden ett mått av försoning.

Förra årets bästa deckare tyckte många om Belinda Bauers trilogi Mörk jord, Skuggsida och Ni älskar dem inte. Klassisk engelsk miljö, hedar, dimma och regn. Pojken Steven och polisen Jonas Holly återkommer i serien, men här finns även en pedofil, en olycklig familj, en försvunnen morbror och en sjuk hustru. Mycket elände men så bra och spännande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s