Kategorier
Allmänt

Författarlunch med Jonas Hassen Khemiri

Jonas HKDen 14 december var det dags för årets sista litteraturprogram på Stadsbiblioteket, en författarlunch med ingen mindre än Jonas Hassen Khemiri, senast aktuell med kortromanen Jag ringer mina bröder.
Lyckliga alla vi som tog en paus från allt vad vi annars är upptagna av, Khemiri var en trygg och humoristisk scenperson, han talade mycket intressant och lättlyssnat om sitt författarskap. Han var självironisk utan att vara kokett, han var substantiell och inspirerande!
Han uppehöll sig bland annat vid vad som händer när fantasin krockar med verkligheten och om att i början av sin karriär ha orimliga förväntningar på det han skrev. ”Denna bok ska lösa allt. Den ska bli perfekt”.
Han tänker inte på läsaren när han skriver ”texten ska tala inåt, inte utåt”. Jonas Hassen Khemiri menar att man förlorar makten över sitt liv om man blir upptagen av andras blickar.
Men det är viktigt att texten är öppen, han brukar läsa sina texter högt för sig själv under skrivandets gång, men ”det finns en fara med rösten”, han manar ”tillbaka till boksidan”. För den som vill ha tips för sitt skrivande hade han bland annat två råd:
1. Kopiera, skriv av författares texter. Ett bra sätt att lära sig förstå tekniken bakom just det författarskapet!
2. Läs Stephen Kings On writing. På svenska Att skriva: en hantverkares memoarer

Skönlitterära lästips från Jonas Hassen Khemiri
Julio Cortazar Samlade noveller
Etgar Keret Goda intentioner eller Åtta procent av ingenting

Efter programmet samlades läse-och skrivarcirkelmedverkande för en gemensam träff med fika och bokbubbel och samtal kring årets lästa böcker.

God jul och gott nytt och väl mött 2013 med nya läsupplevelser!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s