Årets sista Läslystenträff samlade bekanta och nytillkomna läsare. Medan tekannan gick runt samtalade vi kring lästa böcker men också halvlästa!
Frågan Ska man läsa ut en bok till varje pris? ledde till en intressant diskussion. Några menade att det var svårt att sluta läsa även en medioker bok, pliktkänsla eller instinkt eller vad det nu är, blir den kanske bättre?! Flera andra tyckte: Sluta läs om det inte är bra! Det finns så många andra böcker att läsa!
Någon slutade läsa Agaat av Marlen van Niekerk efter 125 sidor ”den var så rörig”. Någon annan var helt uppslukad av den boken och levde med den dag som natt.
Vi pratade också om var och när vi läser. En intressant infallsvinkel, här kommer några favoriter:
* I soffan med katterna
* I soffan med hundarna
* I soffan med en kopp te
* I lugn och ro på biblioteket
* Ligga kvar i sängen lördag- eller söndagmorgon
* På morgonen till gröten
Och ännu mer brännande var frågan Varför läser vi?
* För att inte känna sig ensam
* För att vidga vyerna
* För att man är på jakt efter kunskap
* För att man är på jakt efter språket, häpnadsväckande formuleringar
* För att uppleva någonting
* För att gå in i en annan värld
Här följer några av de titlar som vi pratade om:
Herbjörg Wassmo, Huset med den blinda glasverandan, Det stumma rummet, Hudlös himmel
En mycket läsvärd norsk författare som har skrivit denna trilogi om en kvinna, som växer upp med en tysk soldat som far och de konsekvenser detta får för henne och hennes mor.
Dinas bok, Lyckans son, Karnas arv är en annan serie, också en kvinnoskildring, som utspelar sig i Nordnorge. Fantastiska miljöskildringar och starka kvinnoporträtt i dem alla.
Kristina Sandberg, Att föda ett barn, Sörja för de sina
En tidsdokumentär om en klassresa. Ibland svårtillgänglig med ofullständiga meningar och tankeflöde. En tredje del kommer.
Camilla Grebe, Någon sorts frid
Skriver psykologiska thrillers om Siri, en psykolog med egen praktik, och de olika klienter som dyker upp där och stundtals även försvinner.
Åsa Moberg, Väninnorna och jag
En bra och lättsam biografi om 8 namngivna kvinnor – rekommenderas.
Sofi Oksanen, Stalins kossor
Handlar om Anna som växer upp i Finland med en estnisk mamma och en finsk pappa. Om rädslan för hemliga polisen i Estland, där mormor och moster bor, och för risken att avslöjas som invandrare.
Anna Arutunyan, Tsar Putin : myter, makt och despotism
En ny avslöjande bok om Rysslands president och Kremlkulturen som författaren skrivit med fara för sitt eget liv.
Jon Jefferson Klingberg, Jag tror vi behöver prata faktiskt
Karl Mikaels dagboksanteckningar under ett år blir en relationsroman om skilsmässa, drömmen om kärlek och singellivet i Stockholm. Läsvärd debut av författaren.
Alice Munro, Kärlek, vänskap, hat
En av bibliotekspersonalen återvänder ständigt till Alice Munro! Många har hört det förut: ”Hon skriver finfina noveller!
Lionel Shriver, Vi måste prata om Kevin
Roman, också filmad, ingen feel-good-bok tvärtom: man har lite ont i magen hela tiden. Men den är oavbrutet intressant och gripande. Om hur svårt det är att vara mamma, pappa, ung, hur svårt det är att vara människa. Huvudpersonen skriver brev till sin man efter det att deras son utfört en s k skolmassaker och dödat skolkamrater och en lärare.
Cilla Naumann, Springa med åror
Augustnominerad i skönlitteraturklassen och just i kväll tillkännages pristagarna (det blir Göran Rosenberg, Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz). Cilla Naumanns bok utspelar sig vid den halländska kusten och handlar om två tonårsflickor och skillnaden mellan deras vardag, om stad och land, om fattig och rik, om bonde och sommargäst. Bra bok!
Några deckare nämndes också och frågan ställdes varför deckargenren har fått sådan populäritet både som läsning och TV-serier. Är det en spegling av vårt våldsamma samhällsklimat? Behöver vi mera spänning än vardagen ger?
Anders Paulrud, Fjärilen i min hjärna
Anders de la Motte, (geim) och (buzz)
Mord på önskelistan med deckarnoveller i juletid
Håkan Nesser, Styckerskan från lilla Burma
Sista delen om Barbarotti i Kymlinge. Finns som ljudbok med underbar uppläsning av författaren.
John Irving läste vi flitigt för några år sedan och är nu pigga på att läsa hans senaste böcker Sista natten i Twisted River och I en människa. Är så tjocka bara..
Jonas Hassen Khemiri, Jag ringer mina bröder
Litet format, stort innehåll, skakande läsning!
Sedan pratar vi om Kallifatides som alla känner respekt för, han som lärt sig perfekt svenska och erövrat prestigefyllda poster som ordförande i Pen-klubben och chefredaktör på BLM. Ingen av oss denna afton har dock haft några vidare läsupplevelser av hans romaner.
Lars Norén, En dramatikers dagbok
Tog en hel sommar att läsa denna bok med florstunna sidor, utan paginering, som innehåller DN-hat, tröjköp på NK, upprepade förälskelser och mycket mera.
God Läs-jul & Väl mött till våren alla Läslystna!