God uppslutning till höstens första Läslysten-träff!
Tekannan ångade och croissanterna smulade så trivsamt.
Bokloppisfynd dryftades, goda lästips- och några varningsflaggor delades ut.
Välkomna att anmäla er till nästa träff den 11 oktober!
Dessa böcker pratade vi om:
Transplantationen och Operationen av A.Q. Mowbray
Två intressanta böcker med medicinska teman, man lär sig mycket och det känns nästan som man läst in läkarlinjen light. Kan läsas av såväl sjuk och frisk. Loppisfynd som satte igång många tankar.
Dykvinnan av Joyce Carol Oates
Joyce Carol Oates senaste bok, den har fått ganska ljumma recensioner men vi enas om att det ställs högre krav på en så bra författare som Oates. En spännande roman om en misshandlad, både fysiskt och psykiskt, flicka. Ett tema som författaren ofta återvänder till men med olika ingångar.
På kulturnatten hade en deltagare fått skrivråd av författaren Dag Öhrlund.
Nu lästes hans deckare Till minne av Charlie K. En grabbig historia som pendlar mellan USA och Sverige. Öhlund skrev tidigare tillsammans med Dan Buthler, men står nu på egna ben. Vi hissar varningsflagg för den förlegade kvinnosyn som genomsyrar boken!
Sommaren utan män av Siri Hustvedt
En bok som flera läst, ”lite trögläst på vissa ställen men absolut en bok man läser färdigt” Boken börjar med att maken vill ”ta en paus” från äktenskapet, huvudpersonen blir först sjuk av sorg. Hon tillbringar sedan sommaren med sin åldrade mamma, nya grannar och några rebelliska tonårsflickor för vilka hon håller en poesi-skrivarkurs. Idel kvinnor hela sommaren, idel reflexioner över livet i stort och smått.
Giganternas fall av Ken Follett
900 sídor maffig historieskrivning, världshistoria från 1900-talets början. Krigets historia men också viktiga aspekter både ekonomi och fackföreningsrörelsernas framväxt. Och vanliga människors historia! Teman som fortfarande är aktuella.
Tyst i klassen av Björn Ranelid
Roman om en arbetarfamilj i 30-talets Malmö. Hög igenkänningsfaktor för Malmöbor! Ovanligt bra bok tycker flera som annars tröttnat lite på Ranelids upprepningar!
Slöjan av Susanne Brögger
Kvällens varningsflagg nr 2. Flera testat, ingen läst ut!
Brobyggarna och Dandy av Jan Guillou
De första delarna i Guillous serie om 1900-talet. Tre bröder från Norge som utbildar sig till ingenjörer och ger sig ut i världen. Lättlästa, bra och välskrivna historiska romaner.
Förlåtelsen av Hanne Vibeke Holst
Kvalitetslitteratur från Danmark. Historia och nutid i samma bok. Motståndsrörelse och terrorism. Mödrar och döttrar. Kvinnlig chef för Berlineroperan med ursprung i jylländsk prästfamilj. Riktigt bra!
Mörk jord, Skuggsida, Ni älskar dem inte av Belinda Bauer
Det bästa som skrivits på länge i genren spänningsromaner. Den lilla byn Shipcott på Exmoreheden är och var spelplats för både serie- och barmhärtighetsmord och kidnappningar. Pojken Steven och polisen Jonas är både inblandade och drabbas. Tre delar som måste läsas i följd. Och var beredd på sträckläsning!
Himmelsdalen av Marie Hermansson
Några hade hört hennes föreläsning på sommarens författarbesök. Efter några mellanböcker hör denna till de bättre.
Brudarnas källa av Vilhelm Moberg
Ovanligt finstämd och skir bok av Moberg som annars ofta är betydligt mer grovkorning.
Tankeväckande biografier
Med Stalin som Gud av Magnus Utvik
En självbiografi från de 13 år som författaren var medlem i en kommunistisk sekt och hur han senare lämnade densamma.
Den röda grevinnan av Yvonne Hirdman
Bygger på nedteckningar i en bok som författaren fann efter faderns död. Om modern som gifte sig med en tysk adelsman och med honom flyttade mellan olika platser i Europa. Tiden är före första världskriget och det är ett spännande liv som skildras.