Kategorier
Läslysten Program

Läslysten 17 april

Detta var sista Läslysten-träffen för våren och det blev en mycket angenäm och trevlig samvaro med många deltagare, många goda boktips och många bra samtal om böcker, som flera av oss läst. Vi ser fram emot att träffa er igen till hösten — Väl mött då!

Dessa böcker pratade vi om:

Korparna av Tomas Bannerhed
Flera läser denna i sina bokcirklar. En fint skriven, men deprimerande, feel-bad bok med vackert språk och känsliga naturbeskrivningar. Jordbrukar-Småland på 1970-talet, om konflikten i att ta över efter generationers slit på gården eller som ung pojke följa sina intressen. Starka scener. Författaren kommer till Författare i sommarkvällen på Stadsbiblioteket den 2 juli.

Uppväxt av Hans Falk
Denna en sons, till Kerstin Thorvall, syn på sin förskräckliga uppväxt kom ut 2011 och trenden har fortsatt i år då många författare har skrivit om sina kända föräldrar, t ex Felicia försvann, Om man håller sig i solen, Blåbärsmaskinen.

Förintelsen och Andra världskriget har många författare skrivit om nyligen och bokmässan i Göteborg hade i höstas tema Tyskland. Vi talade om:
Och i Wienerwald står träden kvar av Elisabeth Åsbrink
Änglarnas svar av Stefan Einhorn
Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg
Många hade läst dessa böcker och blivit gripna av hur också andra generationen judar påverkas av förintelsen.

Rika flickor av Silke Scheuermann
Intressanta och snyggt gjorda noveller om den moderna människans vilsenhet och ensamhet. Tysk författare.

Upptäckten av currywursten av Uwe Timm
En uppskattad och mångöversatt bok av en av Tysklands mest lästa författare. Blandad kompott om såväl tredje rikets undergång som en ny maträtt komponerad av en kvinnlig korvfabrikör. Humor och allvar.

Parfymen av Patrick Süskind
Om en pojke som föds utan lukt. När mamman dör blir han omhändertagen i en kyrka. Han hamnar i konstiga situationer och rör sig i olika länder. Har filmats.

Igelkottens elegansoch Smaken av Muriel Barbery
Första boken har filmats (Igelkotten) och uppföljaren Smaken utspelar sig i samma fastighet men med andra personer. En man ligger på sin dödsbädd och funderar på om han i sin yrkesutövning har varit orättvis i sina omdömen. Han har provsmakat mat på restauranger, ätit för mycket och är nu besatt av en speciell smak från barndomen. Inte så bra dock som Igelkottens elegans, en bok som bet sig fast hos många.

En dramatikers dagbok av Lars Norén
En komplicerad självbiografi på tunt papper, tog en hel semester att läsa. Bitvis tjatig. Om ilska och förälskelse bland annat.

Siri av Lena Einhorn
Om August Strindbergs äktenskap med Siri von Essen. Bra skriven men lite tung. Belyser även Strindbergs olika sidor, goda som dåliga, och Siris skådespelardrömmar.

Paulaoch Summan av dagarnaav Isabel Allende
Båda självbiografiska böcker som Isabel Allende skrev under dotterns sjukdom och efter hennes död. Fantastiskt fina böcker om en spännande chilensk familj i flera generationer. Mystik, magi, glädje och djup sorg men även förtröstan och hopp.

Stenhimlenoch Kaffe med musikav Karin Brunk-Holmqvist
Skriver humoristiska böcker om några damer i Borrby, Skåne. Stor igenkänning, roliga och slutar bra. Dessutom bra att lyssna på som ljudbok. I Kaffe med musik åker damerna på julmarknad i Tyskland efter att en av dem vunnit på ett reselotteri. På bussen serveras kaffe med musik = kaffegök.
 
Snusk : två osedliga berättelser av Alan Bennett
Inget för den alltför pryde läsaren men en rolig bok som man skrattar högt åt. Det röda omslaget lockade till läsning. En tidigare bok med engelsk absurd humor av författaren är Drottningen vänder blad. Om den engelska drottningen som kliver på en bokbuss för att få läsa böcker.

Giganternas fall av Ken Follett
En historisk roman om Första världskriget som gen en bra stämningsbild av den tiden.

Stalins kossor av Sofie Oksanen
Handlar om Stalins älskarinnor.

Gustavs grabb av Leif G W Persson
Bra skriven bok om författarens uppväxt och liv, om hans föräldrar och klasskillnader och arbetet som kriminolog.

Ett annat liv av Per Olov Enquist
Också en självbiografisk bok om barndomen i Norrland, om en frireligiös mor och om spritproblem och avgiftningsklinik. Någon tyckte den var bra, någon att den kunde bli tjatig.

Den röda grevinnan av Yvonne Hirdman
Omtyckt bok om Yvonne Hirdmans moder som gifte sig med en rysk adelsman och tillsammans med honom flyttade runt i Centraleuropa. Börjar strax före Första världskriget. Författaren visste ingenting om föräldrarnas liv när hon fann en anteckningsbok efter pappans död. Intressanta tidsbilder från dåtidens Europa.

Mitt liv i mina händer av Alison Trapper
Om kvinnan utan armar och ben som stått modell för en staty på Trafalgar Square i London.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s